Saturday, December 25, 2010

Di PersimPANgaN DiLEmA

Hati semakin celaru...bila dibiarkan ati kosong, tanpa datang yang mengetuk terasa bahagia hidup...
Nasihat sekeliling bukakan ati ini, ku terima dengan rela ati...atiku cuba yang terbaek, memilih yang terbaek dan berdoa yang terbaek...
Bila ati ini sudah mampu untuk menerima sesuatu yang baru, kurniaan dari Nya memberi aku rasa kenikmatan dalam ati ini...namun dalam mengenali antara keduanya...bercambah - cambah ia mengikuti...sehingga diri ini tersa seperti mempermainkan semuanya...tp hanya Allah yang tau...bukan pinta ku, bukan niatku...dalam sebuah nilai perkenalan, menjadi persahabtan...namun tidak ku sangka nilai itu bertukar setelah diri ini berusaha memilih yang terbaek...maafkan diriku yang terpaksa menolak dan memilih yang terbaek...bukan tidak sudi tetapi harapan yang disandarkan kepada diri ini membabitkan semua rasa...luahan darimu terlewat setelah aku puas menanti rasa itu selama ini...seseorang yang sangat mengharapkan aku sekian lama dan berusaha tanpa jemu aku terimanya dengan rela hati...akan ku cuba yang terbaek untuk dirinya...
Maafkan diri ku yang serba kekurangan ini temanku...Bukan maksud ku tapi atiku telah diberikan nikmat itu kepada yang laen...semoga persahabatan kita berkekalan tanpa rasa kecewa kerana persahabatan lahir dari hati yang ikhlas..." Awak jangan risau, saya akan jadi sahabat yang terbaik untuk awak"...saya igt kata - kata itu awak...Terima kasih atas persahabtan ini..
Semoga ukhuwwah fillah ini berkekalan selamanya...


Friday, December 24, 2010

PerKHemaHAn TKRS

Empangan Jus, Selandar 27 November 2010...
itulah xtiviti pertama kami di luar kelas...perkhemahan sehari TKRS...
Seronok sangat2!!...
Dapat merehatkan minda dan melepaskan stress..Macam2 yg kami lakukan....berkonvoi dr maktab dengan 3 buah kereta...bertemu dengan pensyarah di dalam perjalanan..Cikgu Rosli Harun...kemudian berhenti sarapan dan meneruskan perjalanan ke tapak perkhemahan..
Sampai dalam pukul 945 kami terus mendirikan khemah...kemudian membina gajet yg sepatutnye pada setiap perkhemahan...
Berjaya kami menghasilkan gajet yg xtau dtg dr mane idea tersebut...tapi kami sgt bangga dengan gajet kami.
..hehe..(terasa syg ditinggalkan kt tengah hutan tu...nk bawak balik xmuat kete)
Persiapan untuk makan tengah hari...bersama - sama melakukan yang terbaek, cz nk makan sedap2..hehe...terima kasih kepada cikgu Roslan Rasip...
Menu kami nasi putih, kari ayam, ikan masin goreng, sambal belacan, ulam timun, sayur kobis...dan teh limau ais...
Nyum!Nyum!...
Sangat menyelerakan...hehe
Berhenti solat zohor berjemaah kemudian, kami pun makan tengahari bersama...hehe
Selesai makan tengahari masa utk berehat...aktiviti kami seterusnya adalah memancing..hehe
Sampai habis seme cacing kami gali, ikan xdpt jugak..sakit jugaklah tulang belakang ni duk tunggu pancing...hehe
Selepas solat asar kami pun berkemas untuk pulang....tiba di maktab lebih kurang pukul 645 petang...
memang sgt seronok!!!!!
Terima kasih kawan2 semua dan tidak lupa kepada pensyarah pembimbing kami...
Di sini ade kenangan utk semua...nk upload gambar banyak sgt...masuk video ni jelah..
Selamat menonton!

video

RinDU SemUA!!!

Salam semuaaaaa....!!!
Rindunye kt blog ni...dah lama xbersua kan...
Biasalah cuti sekolah di mana lagi klu x jadi student...hehe
Igt adelah masa nk mengedap blog klu boring2 kt melaka tu...rupanye ush!...susah nk cakap
disebabkan jadual habis sampai ujung taun dan kami org terakhir maka kami seme mengejas jadual...dari pagi pai malam, isnin pai ahad...sampai kami pun pi kelas x igt hari, x igt tarikh...tgk kelas mane habis arini terus tgk yg esoknye...hehe...akhirnye kami pun dibenarkan utk pulang awal dengan syarat pulun kelas cukup jam...selagi xcukup jam xlepas balik...itulah kami pelajar yang tabah menghadapi dugaan...x igt dunia luar...belajar jerk...sampai saya nk pegi jumpe tempat kesayangan saya pun xsempat...my ZOO...huhu..!!
Pasni entry yg sy akan cite seme mengenai xtiviti sepanjang berada di IPPM...
semester ini amat menyeronokkan...Thanx all of u..termasuk juga pensyarah2 yang banyak memahami dan memberi tunjuk ajar...
Selamat meneroka blog ini dengan cite2 yang menarik...

Sunday, November 7, 2010

KuaLA GanDAh & DeeRLaND

Kali ni nak cite pengalaman ke Kuala Gandah n Deerland....
3hb aritu saya dan 3 org guru lagi membawa murid2 tahun 6 ke Kuala Gandah...
Kuala Gandah ni terletak di Lanchang dan ia adalah PUsat Konservesi Gajah...
Walaupun dekat jerk dgn rumah, lebih kurang 45 minit tp saya x pernah pun sampai kt situ...hehe


nampaknye cikgu lagi xcited dr murid2 ni...
murid seramai 16 orang, jadinye kami drive 1 kete dengan 4 orang budak...
masa pegi ikut LPT, balik ikut jalan Lanchang lama...
Seronok pegi sane...saya lagilah xdpt nak bayangkan masa nak pegi tuh...
anak ayam yang kecik tu pun saya takut, inikan pulak dengan gajah...huhu

tapi alhamdulillah...segalanye o.k...hehe
kt deerland pulak xyah cite lah...
mula2 kami di bawak masuk ke tempat rusa...bagi die makan dan bermesra dengan rusa...
tengok budak2 seronok jerk...saya dalam kategori melarikan diri...
hehehe...
seb baek taman rusa tu luas...letih jugak lah marathon kt dalam tuh...hehe
kat deerland sempat jugaklah kami bergambar dengan ular n beruang...gerun...hehe
kami ber 4
murid2 tahun 6 yg xcited...hehe
kenangan bersama tengkorak gajah...huhu
nak dekat takut...dpt bckground pun jadilah...
sedaya upaya mencekalkan hati...hehe
(tengok belalai gajah tu...seram..nama die Pandan)
xdpt naek gajah, bergambar kt tepi pun jadilah..
sebelum bertolak ke Deerland
Pintu masuk Kuala Gandah
Taman Rusa yang jinak2...huhu..takot!
(Jom tangkap, kite panggang wat bbq..tanduk ni mahal kite jual..)
Rusa pun nak bergambar kenang kenangan
Pertandingan mimik muka
Inilah girlz..walaupun takut yang penting posing mesti baek punyee!!!
Nama I Muda...sebab tu I menten muda...hehe
Sebelum bergerak balik....
Pintu masuk Deerland...
Wokeh!!! ade rezeki nanti kite pegi lagi k....




Saturday, November 6, 2010

BbQ TymE!

Salam semua....letih wat keje
berehat sebentar dengan blog...hehe
sebenarnye banyak yg nak dikongsi...tp mane yang sempat je lah ek
kali ini nak kongsi pengalaman malam bbq dengan anak2 murid...


malam tu sempena perkhemahan unit beruniform murid2 kt sekolah
so malam tu kami buat bbq...
bukan budak2 jerk xcited...
cikgu dieorang lagi xcited...hehe

petang tuh selepas asar guru dengan murid2 mengerjakan ayam, ikan untuk diperap...
macam2 ragam bebudak ni wat keje..hehe
selepas solat maghrib ade sebahagian cikgu tugasnye menghidupkan api..
mula2 susah jugak sebab lupa nak sediakan tiub getah, senang ckit nak hidup api...
akhirnye berjaya jugak mendapatkannye...walaupun jam menunjukkan hampir 830...huhu
terima kasih us man kerana menderma tiub tuh...hehe
maka selepas solat isya'...lebih kurang pukul 930 maka bermulalah aktiviti pembakaran
bakar ayam, ikan n macam2 lagilah...
nasi memang dah awal2 masak...air asam n sos bbq black pepper pun dah lama tersedia....
kecur jerk air liur menanti...
maka bermulalah tugas kami cikgu2 membakar...huhu
panasnya muka n tangan xyah ckplah...
sampai kulit gelap pun ley tukar jadi merah...hehe
tapi ape yang penting malam tu memang seronok...
thanx seme...
kalo ye pun api x idup jgnlah marahkan serai tu...hehe
pertandingan sape yang paling banyak dapat masak..
anak2 dah x sabar nih...
lapo sungguh...hehe
muke dari gelap terus jadik merah...bahang api
bilalah nak tukar shift nih...adoi

dah xley nak bukak mata pown..

Finally....inilah hasilnye...sampai ade yang hampir rentung menjadi arang...hehe

SeLAmAt MenJAmU SeleRA!!!

Friday, October 29, 2010

kEjE oh KeJe!!

arini balik lambat ckit ade keje kena settle...huhu
sambil wat keje sempat gak update kt blog..hehe..sajew je
berehat sebentar bersama blog...
minggu2 terakhir persekolahan ni terlalu sibuk..mane satu kena settle, asyik keluar mesyuarat,seminar..tp biasalah tugasa kan..
pg tadi pun keluar ke majlis pelancaran bulan bahasa daerah..blik terus ke sekolah..tu yg sambung keje pai ptg...hehe
xlah rajin sgt tp keje kan...amanah dan tanggungjawab..
dan yang penting hidup saya semakin ceria dan bahagia...
c yaaa...!!!!

Wednesday, September 29, 2010

rAyA saKAn

Salam semua....
mengedit post yg ini...sebenarnye gmbr dah lama upload tp xsempat nk create n publish...tiba2 ptg ni tersempat pulak...so hbiskan ape yg ade n tergantung...huhu
ni seme gambar2 waktu raya aritu..
xsangka lak tahun ni beraya sakan, kebetulan jumpe member2 lama terus jerk join, kami x plan pun cuma nk jalan jer terus kontek seme..seb baek masing2 kebetulan amik cuti lebih..apalagi beraya sakan lah...
bermula ahad raya ketiga kami ke daerah cenor n kg jengka batu 13..bermula selepas zohor sehingga ke isya' malam..huhu..memang sakan lah..semua rumah kawan2 yg x pernah kami sampai..thanx aniq,laila,irah,jay,hisyam.dzaki...(rumah yg sempat kami jenguk petang tu)
isnin..kami plan ke gugusan bera..gerak dari pagi berkumpul di rumah aniq,then rumah yie..terus gerak ke bera lebih kurang kol 10 pagi..1st rumah kami ke mayam, rumah manan,kemudian gerak ke rumah timoh di rentam...lunch kt umah timoh..menu sedap giler...macam2 ada..hehe
kemudian gerak ke rumah shauqi, bihun sup tulang...nyum!nyum!..kemudian gerak ke rumah tini di bkt kepayang..destinasi terakhir ari ke2..kami gerak 4 buah kete..semua full...mengikut saranan kerajaan berkongsi kereta...hahaha
ari ke3 perancangan ke daerah jengka lak...tapi portnye di rumah saya kt paya pulai..aritu ade kelas tambahan kt sekolah..so kena gerak pas zohor,tu yg kumpul kt paya pulai...dah kenyang dengan nasi himpit kuah lodeh kami gerak ke jengka 19..rumah saifullah...dapat buah mempelam muda lagi..hehe.thanx epul..then rumah lia..kemudian rumah afi..perut terlalu penuh..tp rumah afi ade menu spesel...rojak buah..huhu..ditambah dgn mempelam dr umah epul..best sgt..
habislah beraya pada aritu dengan persinggahan terakhir rumah ajib di bandar pusat jengka...
aritu sampai rumah lebih kurang pukul 9 malam..
esoknye lak sambung beraya ke rumah juwariah di jgka 18 n rumah emma di jengka 23..tpai yg pegi hanya saya, sarah, k.nurul ( bakal kakak ipar jue)..hehe..
ingatkan habislah rabu tu beraya tapi khamis tu ade lagik...last rumah us hairudin n ustzh mastura di sma chenor...sekolah lama kami..saya, lia, tini n aniq sahaja...yg laen dah xlarat..lagipun dah ramai yg balik khamis tu cz jumaat dah mula kerja..
tp saya..jumaat sekolah, sabtu sambung lagi beraya...di rumah2 rakan setugas semua k.ja, k.shima, k.nor n hidanah...raya kali ni memang paling meriah..hehe
kebetulan kali ni saya x berkeinginan langsung nak beli baju raya...huhu..xsangka lak ari2 beraya..so pakailah mane yg ade, sampai pakai baju pegi ngajar lagik..siap ade ank murid tegur..kenal baju cikgu..huhu..
kt bawah ni ade sdikit kenangan beraya..yg laen banyak upload dalam fb..

rumah afi...rojak buah

rumah lia

rumah lia

rumah saifullah

rumah saya paya pulai

rumah tini di kepayang

rumah manan di mayam

rumah jay di kg jengka batu 13

rumah aniq

rumah aniq





Thanx kawan2 semua...nanti raya akan datang kite konvoi lagik k..


Monday, September 20, 2010

SyawAL Tiba

Assalamualaikum semua....
Sori sangat2 coz dah lama x update blog...kadang2 buka tp baca blog kawan2 yang laen jerk...seronok rasanye dapat kongsi cerita kan..
So...my practicum tuk fasa 1 dah habis..
3 September 2010 ari terakhir saya habis praktikum..petang terus gerak ke maktab tuk sambung kelas n balik sebelum raya...dapat juga rasa balik kampung tuk beraya...hehe
Tak terlambat jugak rasanya saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua
Maaf Zahir dan Batin atas segala salah dan silap....
Jadinye...angan2 tu dah ade nih nak sambung semula segala cerita di blog ini..
Maka memandangkan baru2 ni kita menyambut Syawal, maka lebih suke saya story ckit ape xtviti raya saya..hehe
Kali pertama sambut raya tanpa kehadiran A.Ngah yang telah kembali kepadaNya..
kesian tengok sepupu2 yang terasa sangat kehilangan ayah..
tengok aki dan wan yang kehilangan seorang anak lelaki yang menjadi tunggak keluarga
kesian melihat emak yang kehilangan satu2nya adik lelaki
kerana emak 2 beradik sahaja
yang paling sedih melihat m.Ngah yang kehilangan..tapi kagum melihat ketabahannya dalam mendidik anak2 yang meningkat besar..
Tahun ni balik ke kampung emak tetapi xsampai ati untuk bergambar keluarga, takut Syawal yang disambut nanti dengan penuh linangan airmata..
Melihat adik sepupu yang berumur 9 tahun bergambar tanpa ayah disisi...
Al Fatihah...
Pulang dari kampung raya kedua rumahku sudah penuh di luar menanti kepulangan kami oleh keluarga belah ayah...penuh halaman rumah dengan kereta...
Menempah KFC sebanyak 55 ketul pun masih belum mencukupi...huhu
Habis duit rayaku...sape nak ganti nih...hehe
xperlah setahun sekali je kan...
meriah sungguh rumahku malam tu... rasanye jiran2 semmua dengar keriuhan menyambut syawal dirumahku...yang sebenarnye adalah kaum keluarga sendiri..
Letih benar rasanye diri malam tu...
Raya Ke3 K.NUruL BertunANG
Bangun2 pagi2 saya menyambung semula mengemas rumah...malam tu dah xsempat..
lepas semua balik kami semua masuk tido...mata dah xtahan mengantuk..hehe
Selepas mengemas rumah bersiap ke rumah terbuka jiran...
perut tengah lapar..menu = mihun sup tulang + nasi himpit + kuah kacang + lemang + rendang..
huhu...perut tengah lapar semualah rasa...
dalam tengah hari bergerak ke rumah jiran dihujung sini pula...
rumah k.nurul..die tua setahun dariku..tapi kami sangat kamcing kini..hehe
masing2 belajar jauh ke ujung negeri tapi dah keje masing2 duk kg dengan family..( bajet kononnye )...hehe
die bertunang dan nak dijadikan cerita kebetulan tunangnye adalah senior saya semasa sekolah menengah dan adiknye adalah kawanku sekolah menengah...tu yang semangat nak pegi tu...dapat jumpe member yang memang dah lama sangat xjumpa..hehe
Akhirnya k.nurul selamat menjadi tunangan orang...Tahniah kak!!
dan saya pun dapat berjumpe dengan kawan lama saya..JUe...windu kamu!


k.nurul bersama en.tunang

k.nurul, en. tunang dan saya..hehe

setelah bergelar tunangan orang..smile!!


wif me

juga member dan jiran sekampung
( same name nurul afzan1, nurul afzan2, and me )

jue...sangat lama x jumpe kamu...windu sangat!!


Okess...c u all in next post k..